9 Aylık Bebek Gelişimi Eğitimi ve Beslenme Şekilleri

9 aylık bebek gelişimi, zihinsel ve fiziksel becerilerin hızla ilerlediği bir dönemdir. Bu süreçte, bebeğinizle etkileşimde bulunarak onun öğrenme sürecini destekleyebilirsiniz. Oyunlar, hikayeler ve güvenli bir keşif alanı oluşturarak, gelişimini teşvik etmek önemlidir.
9 Aylık Bebek Gelişimi Eğitimi ve Beslenme Şekilleri
03 Eylül 2024

9 Aylık Bebek Gelişimi


Bebeğinizin Zihinsel Gelişimi


Bebeğiniz 9 aylık olduğunda, zihinsel gelişimini desteklemek için onunla masallar anlatmalı, çeşitli hayvan ve doğa seslerini taklit etmelisiniz. Nesnelerin ses çıkarmasını sağlayarak sesler ve eşyalar arasında ilişki kurmasını öğretmeye çalışmalısınız. Bebeğinizle yaratıcı oyunlar oynamaya devam edin. Kavramların devamlılığını takip etmesini sağlamak, zihinsel gelişimini tetikler. Bebeğiniz ani olarak gözden kaybolan nesneleri algılamakta zorluk çekmez; onları o an için göremese de hala var olduğunu fark eder. Nesne ve hareket devamlılığı tamamen gelişir. Bununla birlikte, yavaş yavaş sorun çözme becerisi de gelişme gösterir. Örneğin, bebeğiniz bir oyuncağa ulaşamıyorsa önündeki engelleri kaldırmaya çalışır ve eşyaların etrafında dolaşmaya çalışacaktır. Bebeğiniz kendi için en uygun çözümü bulmak için hareket edecektir ve bu konuda çözüm aramaya çalışır. Bebeğiniz nesnelerin yerini aklında tutmaya başlar. Bu nedenle, daha önce öğrendiği çeşitli yolları uygular ve önceki deneyimlerinden faydalanmaya çalışır. Aynı sesleri defalarca çıkarmaya devam eder ve artık kesik kesik de olsa heceler ve bazı sözcükleri söylemeye çalışır. Bu konuşma girişimlerinde bebeğinizi dinleyerek ve onu anladığınızı belli ederek motive edebilirsiniz.

Fiziksel Gelişimi


9 aylık bebek gelişimi aşamasında bebeğiniz baş ve vücudunu rahatça kontrol ederek tutunup ayağa kalkar. Mükemmel bir şekilde emekler. Objeleri rahatlıkla tutar ve onlarla oynar. Oynamak için birbirine benzeyen oyuncakları bir araya getirir. Belli objeler arasında kesin ilişki oluşturur. Anahtarı kilide sokmaya çalışır, kapağı kavanoza kapatmaya çalışır, kumandayı televizyona doğru tutma gibi hareket eder. Dışarı çıkıyoruz dediğinizde ayakkabısını aramaya başlar. Yemek yiyeceğini söylediğinizde hazırlık yapar. Ayakkabı sözcüğünü, bisküvi sözcüğünü, top gibi pek çok sözcüğü anlar ve "bana getir," "bana ver" gibi basit emirleri yerine getirir. Yüksek sesten korkmak gibi yeni korkular geliştirmeye başlar. Elle tutamadığı soyut cisimler onun için korku oluşturur. Korna sesinden korkuyorsa mutlaka arabadan geldiğini ona belirtin. Matkap sesini, çamaşır makinesi çalışırken çıkardığı seslerin kaynağını ona gösterin. Sesle nesne arasında ilişki kurduğunda korkusu azalacaktır. Kalkıp yürümek isteyecek fakat tek başına başaramaz, destek isteyecektir. Mobilyalara tutunarak dolaşacaktır. İlginizin hep ona yönelik olduğunu belirtin, sürekli olarak onu takdir etmenizi isteyecektir. Alkışlanmayı öğrenecektir ve iyi olduğunu düşündüğü işleri yapınca alkışlanmak isteyecektir. Başkalarının duygularına karşı duyarlılık oluşturur; üzülen ya da ağlayanlar onu etkiler, o da beraber ağlamaya başlar. Becerileri geliştikçe kendini daha uzun süre oyalar, özellikle etrafı keşfetmekten çok hoşlanacaktır. Tehlike kavramını tam olarak bilmediği için bu dönemde merak başına iş getirebilir.

Oyun ve Eğlence

Bebeğinize sesli oyuncaklardan almalısınız ve nasıl ses çıkaracağını ona göstermelisiniz. Oyuncaktan ses çıkardığı zaman onu alkışlayın. Banyo küvetini suyla doldurun ve bebeğinizi içerisine oturtun, yavaş yavaş yüzüne su atın, onun da sizi ıslatmasına izin verin. Şarkı söyleyerek parmaklarınızla hareketleri bebeğinizin vücudunda göstererek birlikte eğlenmelisiniz. Yatak ve uyku zamanı için bir düzen oluşturun. Uyku zamanına yakın, bebeğinizle beraber uyaran oyunlar oynamayın.

Beslenme ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeğinizi beslerken taze besinleri seçmeye özen göstermeniz gerekir. Bebeğinizi sofraya oturtun ve ona uygun yumuşak yiyeceklerden tatmasına müsaade edin. Biberonunu ya da bardağını tutmasına yardımcı olun. Bebeğinizi yanında olmadığınız zamanlar banyodan uzak tutmalısınız. Bebeğinizin ilaçlara ulaşmaması gerekir. İlişkinizde ona kurallar belirleyin. Her düşüşte yardımına gitmeyin. Kendi başının çaresine bakmasına müsaade edin, fakat gözünüzü üzerinden ayırmayın. Yardıma hazır olun fakat gerektiği zaman müdahalede bulunun. Bebeğiniz her ağladığında yanına gitmeyin. Bebeğinize ağlama nedenini sorup çözmeye çalışın ama telaş yapmayın.

Ekstra Bilgiler

  • Bebeğinizin gelişimini desteklemek için onunla sık sık iletişim kurun ve oyun oynayın.
  • Güvenli ortamlar oluşturun ve bebeğinizin keşfetmesine izin verin.
  • Bebeğinizin yeni beceriler kazanmasına yardımcı olacak oyuncaklar ve aktiviteler sağlayın.
  • Düzenli doktor kontrollerini aksatmayın ve gelişimsel kilometre taşlarını takip edin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Halas 10 Ağustos 2024 Cumartesi

Bebeğim 9 aylık oldu ve onunla masallar anlatmaya, hayvan seslerini taklit etmeye başladım. Bu aşamada, nesnelerin ses çıkarma yeteneğini öğretmekte kararsızım. Sizce bu sesleri nasıl etkin bir şekilde kullanabilirim? Ayrıca, kavramların sürekliliğini takip ettirmek için oynayabileceğim eğlenceli oyun önerileri olan var mı? Bebeğimle geçirdiğim bu dönemde, onun zihinsel ve fiziksel gelişimini desteklemek için neler yapabileceğimi merak ediyorum. Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim!

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Halas,

Sesleri Etkin Kullanma Yöntemleri
Bebeğinizle birlikte sesleri öğretmek için oyun ve şarkıların gücünden faydalanabilirsiniz. Örneğin, hayvanları tanıtırken onların seslerini taklit etmek, bebeğinizin dikkatini çekecektir. Ayrıca, belirli nesnelerin seslerini çıkarması için ona örnekler vererek onu teşvik edebilirsiniz. Sesli kitaplar veya sesli oyuncaklar kullanmak da oldukça faydalıdır.

Eğlenceli Oyun Önerileri
Bebeğinizle birlikte sesli oyunlar oynamak, kavramları öğretmek için etkili bir yöntemdir. "Sesli nesne avı" gibi bir oyun oynayabilirsiniz. Evin içinde farklı nesneleri gizleyip, onlara ait sesleri taklit ederek bebeğinizin bu nesneleri bulmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, "şarkı söylerken hareket et" gibi aktivitelerle hem müzik hem de hareket bir araya gelerek eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturur.

Zihinsel ve Fiziksel Gelişimi Destekleme
Zihinsel gelişimi desteklemek için, bebeğinizle birlikte çeşitli kitaplar okuyabilir, renkli kartlar kullanarak nesne ve hayvan isimlerini öğretmeye çalışabilirsiniz. Fiziksel gelişim içinse, basit hareket oyunları, dans etme veya yavaş yürüyüşler yapabilirsiniz. Bu aktiviteler, bebeğinizin motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olurken, aynı zamanda onunla olan bağınızı güçlendirir.

Deneyimlerinizi paylaşırken, her bebeğin farklı olduğunu unutmayın. Bu önerileri kendi tarzınıza ve bebeğinizin ilgi alanlarına göre uyarlayarak en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. İyi eğlenceler!

soru
Muhammed mustafa 25 Temmuz 2024 Perşembe

Bebeğim 9 aylık oldu ve ona masallar anlatmaya, hayvan seslerini taklit etmeye başladım. Ancak, nesnelerin ses çıkarmasını sağlamak ve sesler ile eşyalar arasında ilişki kurmasını öğretmek konusunda kararsızım. Bu konuda başka deneyimi olan var mı? Ayrıca, kavramların devamlılığını takip ettirmek için ne gibi oyunlar oynayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Muhammed mustafa bey,

Öncelikle bebeğinizle geçirdiğiniz bu değerli zamanlar için sizi tebrik ederim. Masallar anlatmak ve hayvan seslerini taklit etmek, bebeklerin dil gelişimi ve hayal gücü için çok faydalıdır. Nesnelerin ses çıkarmasını sağlamak ve sesler ile eşyalar arasında ilişki kurması için şu oyunları deneyebilirsiniz:

1. Sesli Kitaplar ve Oyuncaklar: Bebeğinize sesli kitaplar okuyabilir veya ses çıkartan oyuncaklar alabilirsiniz. Bu şekilde, sesler ve nesneler arasındaki bağlantıyı anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

2. Gizli Nesne Oyunu: Bir kutunun içine farklı sesler çıkartan nesneler koyun (zil, tencere kapağı, kaşık gibi). Bu nesneleri kullanarak ses çıkartın ve bebeğinizden bu sesi hangi nesnenin çıkardığını bulmasını isteyin.

3. Müzik ve Dans: Farklı türde müzikler açarak bebeğinizle dans edin. Müziğin ritmine ve sesine uygun hareketlerle onun dikkatini çekin.

4. Taklit Oyunu: Bebeğinize günlük eşyaları kullanarak sesler çıkarmasını gösterin. Örneğin, kaşıkla bardak tıklatmak veya kağıt hışırtısı yapmak gibi. Sonra aynı sesleri kendisinin çıkarmasını isteyin.

Bu oyunlar, bebeğinizin sesler ve nesneler arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, kavramların devamlılığını takip ettirmek için saklambaç gibi basit oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin, bir oyuncağı gözleri önünde saklayıp sonrasında bulmasını isteyebilirsiniz.

Umarım bu öneriler işinize yarar. Bebeğinizle birlikte keyifli vakitler geçirmeniz dileğiyle!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
3 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
3 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
11 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
11 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
Ay Ay Bebek Gelişimi ve Bakımı
Ay Ay Bebek Gelişimi ve Bakımı
Hasta Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?
Hasta Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?
1 Yaş Bebek Beslenmesi Bakımı ve Gelişimi
1 Yaş Bebek Beslenmesi Bakımı ve Gelişimi
Güncel
2 Aylık Bebek Bakımı
2 Aylık Bebek Bakımı
Güncel
5 Aylık Bebek Bakımı ve Gelişimi
5 Aylık Bebek Bakımı ve Gelişimi
Güncel
Bebek Kurabiyeleri Tarifi ve Malzemeleri
Bebek Kurabiyeleri Tarifi ve Malzemeleri
Bebek Aldırma Kürtaj
Bebek Aldırma Kürtaj
8 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
8 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
13 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
13 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
Bebek Beslenmesi Türleri ve Özellikleri
Bebek Beslenmesi Türleri ve Özellikleri
15 Aylık Bebek Beslenmesi
15 Aylık Bebek Beslenmesi
1 Aylık Bebek Bakımı ve Değerleri
1 Aylık Bebek Bakımı ve Değerleri
5 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
5 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
16 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
16 Aylık Bebek Gelişimi ve Bakımı
Erkek Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?
Erkek Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde Ağız Bakımı
Bebeklerde Ağız Bakımı
7 Aylık Bebek Bakımı ve Değerleri
7 Aylık Bebek Bakımı ve Değerleri
8 Aylık Bebek Bakımı ve Gelişimi
8 Aylık Bebek Bakımı ve Gelişimi
Bebek Emzirme Pozisyonları
Bebek Emzirme Pozisyonları
Anne Karnında Hafta Hafta Bebek Gelişimi
Anne Karnında Hafta Hafta Bebek Gelişimi
Bebek Bakımı ve Gelişimi
Bebek Bakımı ve Gelişimi
7 Aylık Bebek Gelişimi Beslenme ve Bakımı
7 Aylık Bebek Gelişimi Beslenme ve Bakımı
1 Aylık Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?
1 Aylık Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?